Закуска, Рецепти

Домашно ядково мляко

Домашно ядково мляко

В днешно време ядковите млека се стават все по-популярни навсякъде по света, което е страхотно! Като цяло- голям фен съм на всичко, което е домашно. И бадемовото (ядково) мляко не е изключение. Домашното бадемово мляко определено е сто пъти по-здравословно от много други опции, закупени от магазина, тъй като те съдържат сгъстители, химикали и много други добавки, от които реално нямаме нужда. Обикновено съдържанието на бадеми в купешките млека е доста ниско и ако се опитвате да получите ползите от пиенето на истинско бадемово мляко, то едва ли ще успеете с купените млека от магазина.

Освен това,  толкова е лесно да си направите собствено ядково мляко, че няма да имате извинение да не го направите след като прочетете начина на приготвяне малко по-долу. Всичко, от което се нуждаете, са бадеми (или други ядки по избор), вода и блендер. А резултатът ще повече от вкусен – питателен ще бъде! И финансово по-добър вариант, отколкото 1Л за 6 лв кутия сгъстители в магазина.

Ползи за здравето от бадемовото мляко

 • Нискоенергийна стойност
  • Бадемовото мляко съдържа много по-малко калории от кравето мляко, което го прави идеален избор за всички, които искат да редуцират телесна маса. Следователно преминаването към бадемово мляко може да бъде ефективна стратегия за отслабване.
 • С ниско съдържание на захари
  • Бадемовото мляко съдържа максимум 1-2 грама въглехидрати, които са предимно диетични фибри. Хората с диабет често трябва да намалят приема на въглехидрати, като по този начин замяната на млечни продукти с неподсладено ядково мляко може да бъде подходящ начин за постигане на това.
 • Високо съдържание на витамин Е
  • Бадемите осигуряват 37% от дневната препоръка за витамин Е само в 30 грама. Този витамин е антиоксидант, който се бори с възпалението и свободните радикали. Освен това, той допринася за здравето на сърдечно-съдовата система и намалява вероятността от онкологични заболявания и проблеми с костите и очите.
 • Естествено без лактоза
  • Много хора в днешно време страдат от непоносимост към лактоза (самодиагностицирана или медицински диагностицирана), което им пречи да консумират мляко и млечни продукти. Това състояние се причинява от дефицит на лактаза (ензим, отговорен за катаболизма на лактозата) и допълнително причинява неприятни стомашно-чревни симптоми като болка в стомаха, подуване на корема и газове (Mandl 2017). Следователно подходяща алтернатива на млякото би било всяко друго ядково мляко, тъй като естествено не съдържа лактоза.
 • Веган и без млечни продукти
  • Веганите избират да избягват консумацията на млечни и всякакви други животински продукти поради различни причини (религиозни, здравословни, екологични, начин на живот) и ядковите млека са тяхната алтернатива на млечните продукти, тъй като са изцяло на растителна основа.
 • Подходящо за хора с бъбречни проблеми
  • Хората с ХБН (хронично бъбречно заболяване) трябва да избягват консумацията на фосфор и калий. Твърде много фосфор може да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми, хиперпаратиреоидизъм и костни нарушения, докато твърде много калий повишава риска от сърдечни аритмии, инфаркт и смърт (Stall and Adams 2017; Tarantola 2009). Ето защо бадемовото мляко може да бъде подходяща алтернатива за хора с ХБН, за да намалят приема на калий и фосфор, но не забравяйте, че всеки индивид има нужда от различни количества от тези минерали, в зависимост от стадия на заболяването и текущите биохимични резултати.

Съвети за изпълнение на рецептата

Най-добрите бадеми за употреба

Бадемите са богати на хранителни вещества и имат много ползи за здравето, които вече прочетохте по-горе. Въпреки това, когато правите бадемово мляко, не забравяйте да изберете сурови, несолени бадеми, тъй като печените и осолени ядки са били печени в олио и това е просто ненужна мазнина към вашето мляко. Винаги можете да добавите щипка сол в млякото си (даже е препоръчително), ако това е по-добре приятно за вашите вкусови рецептори.

Накисване на бадемите

Най-важната стъпка при приготвянето на това мляко е накисването на бадемите. Не забравяйте да го направите предварително (една нощ преди направата на млякото) в студена вода. Ако не направите тази стъпка от предната вечер, уверете се, че са накиснати за минимум 4 часа или 1-2 часа в много много гореща вода (вряла).

Съхраняване

Недостатъкът на домашното ядково мляко е, че трае по-малко от всяко друго мляко, закупено от магазина. След като го направите, можете да го съхранявате в хладилник до 3 дни. Ето защо не е хубаво да прекалявате с количеството, освен ако нямате намерение да го консумирате през следващите няколко дни. Много е лесно да го направите, когато пожелаете, така че няма нужда да правите големи количества.

Остатъчна бадемова каша

Ако не искате да изхвърляте пулпата от бадемите – винаги можете да я използвате. В интернет има много рецепти как да я използвате. Просто се уверете, че сте поставили остатъчната каша, или известна още като бадемово брашно, върху тава за печене и печете на 90-100 C за 2-3 часа, докато изсъхне. След това можете да използвате в каквато рецепта изберете.

Рецепта

Съставки:

 • 50 гр накиснати бадеми, сурови и несолени
 • 1 л прясна вода
 • щипка сол, по желание
 • ванилова есенция

Метод:

 1. Накиснете суровите бадеми за една нощ в студена вода.
 2. Уверете се, че сте отстранили кожата на бадема и след това отцедете и изплакнете всички бадеми.
 3. Поставете ги в мощен блендер заедно с водата и всички други незадължителни добавки.
 4. Блендирайте на висока скорост за около 2 минути или докато достигнете кремообразна текстура.
 5. Прецедете бадемовото мляко през кърпа (тензух) в купа.
 6. Изсипете млякото в херметически затворен съд за съхранение и го поставете в хладилника до 3 дни.

Референции:

MANDL, E., 2017. 9 Science-Based Health Benefits of Almond Milk. [online]. United States: Healthline. Available from: https://www.healthline.com/nutrition/almond-milk-health-benefits#TOC_TITLE_HDR_11 [Accessed 4 November 2020].

STALL, S. and ADAMS, G., 2017. Can Almond Milk Be Called Milk. Journal of Renal Nutrition, 27(3), pp. 15-17.

TARANTOLA, J., 2009. Alternative Milk Beverages. Journal of Renal Nutrition, 19(2), pp. 1-10.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *