Разход на
енергия

Disclaimer:

Всяко уравнение за прогнозиране на разход на енергия може да бъде неточно, когато се приложи към индивидуално. Диетолозите ще използват своята клинична преценка и опит при анализирането на резултатите.

Разход на енергия в покой (Resting Energy Expenditure;REE)

Скоростта на метаболизма в покой (RMR/REE/BMR) за възрастни без затлъстяване и със затлъстяване може да се изчисли с помощта на уравнението Mifflin-St. Jeor (MSJ) Уравнението MSJ е потвърдено при възрастни (> 18 годишна възраст) от бялата раса под 60-годишна възраст. Точността е по-ниска при възрастни със затлъстяване.

https://www.inchcalculator.com/mifflin-st-jeor-calculator/

Разход на енергия

Общ енергиен разход (Total Energy Expenditure; TEE)

За изчисляване на TEE за възрастни без затлъстяване, както и за такива със затлъстяване, използвайте REE резултата умножен по нивото на физическа активност (PAL; physical activity level).

TEE уравненията са предназначени за групи от хора, а не за индивиди. Следователно, когато се оценява TEE за човек, е необходимо внимателно наблюдение, за да се намалят рисковете, свързани с прекомерно ограничение или прехранване. Затова ролята на специалист в областта, а именно диетолог или ендокринолог, е изключително важна.

Начин на живот Описание Формула
Заседнал Офис работа; почти никакво движение BMR x 1.2
Леко активен Тренировки 1-3 пъти/седмично BMR x 1.375
Средно активен Тренировки 3-5 пъти/седмично BMR x 1.55
Много активен Тренировки 6-7 пъти/седмично BMR x 1.725
Изключително активен Физическа работа или регулярни тренировки BMR x 1.9

Референции:

Mifflin MD, St Jeor ST, Hill LA, Scott BJ, Daugherty SA, Koh YO. A new predictive equation for resting energy expenditure in healthy individuals. Am J Clin Nutr. 1990;51(2):241-7.