За мен

Аз съм Кристина Вавура- акредитиран клиничен диетолог и член на Британската и Американската Асоциация на диетолозите, както и мениджър клинични данни в област онкология.

Дълго време се чудех как да опиша себе си и целите си. Реших, че ако искам да се изразя възможно най-лаконично, бих казала, че съм “дете на природата”, влюбено в  науката и храната.

Преди години взех най-доброто решение в живота си – да уча клинична диетология в Шотландия. Комбинацията от хранене и научна дейност, плюс фактът, че мога да помагам на хора, ме накара да се влюбя още повече в професията си.

Тук искам да отбележа, че няма да ме видите или чуете да правя слепи изявления като „това ще излекува (какъвто и здравен проблем да имате)“ или „просто изпий това и ще се оправиш“. Науката за храненето е изпълнена с нюанси и е много по-комплексирано от общото разбиране на хората за храната. Всичко по отношение на храненето се основава на много научни изследвания, преди да се обмисли да се направи препоръка към широката популация.

Една от целите ми като клиничен диетолог и учен е да покажа на хората, че е важно да се доверяват на професионалисти, а не на приятели и семейство, когато собственото им здраве е на масата. Вероятно всеки някога е чул от приятел, на когото друг приятел му е казал, че „X стратегия“ работи за излекуване на дадено здравословно състояние и тогава вероятно е опитал (или е обмислял да опита) предложеното  “магическото лекарство” или диета, защото няма да навреди, нали?

Всъщност не е точно така. Сигурно някой ден неуспешните и не-базирани на наука решения ще навредят и ще болят. Може да ви “удари: както финансово, така и физически. Може да увреди тялото ви в едно или друго отношение, макар и да не го осъзнавате в момента на действието. Ето защо съм тук. Искам да ти кажа:

доверете се на диетолог/медицински специалист;

доверете се на науката.

Работила съм като стажант при ендокринолог и диетолог- д-р Райна Стоянова, и мога да кажа, че всеки един ден от стажа ми при нея успях да се влюбя все по-дълбоко в медицината (и науката). Имам опит с пациенти с диабет- тип 1 и тип 2, хранителни разстройства, метаболитен синдром, проблеми с щитовидната жлеза, дислипидемия, холелитиаза, нефролитиаза, както и със спортисти и хранене при деца, бебета и бъдещи майки. Консултирала съм и пациенти на парентерално/ентерално хранене при усложнени неврологични,онкологични,хирургични пациенти.

Научната ми дейност в Robert Gordon University e фокусирана върху витамините от група В и развитието на онкологичните заболявания, по специално – тумори на гърдата и в стомашно-чревния тракт, а магистърската си степен взех с насоченост спортно хранене.

Имам и различни квалификации в областта на храненето:

 • Обучение от Кеймбридж за диабетични усложнения при пациенти;
 • Обучение по Нутригенетика
 • Курс по педиатрично хранене, както и надграждащи обучения, организирани от Британска асоциация по парентерално и ентерално хранене;
 • Обучение с Abbott Laboratories за парентерално и ентерално хранене.
 • Обучение по спортно хранене от Британска асоциация на диетолозите;
 • Множество мини-курсове от Американска и Британската асоциация на диетолозите
 • Член на Британска Асоциация на Диетолозите, Асоциация по парентерално хранене, Американска асоциация по хранене и Асоциация по спортно хранене.
 • Споделена рецепта в Groovy Food company
 • Споделена рецепта в българско списание
 • Публикувана книга с творческо писане
 • Публикувана електронна книга за храненето на COVID-19
 • Шотландски сертификат за хранителни стандарти

В момента работя като мениджър, клинични данни, в област Онкология в Байер България.

Освен цялата ми научна дейност, обичам да готвя и да спортувам, така че в блога ще намерите много рецепти, които се надявам да ви харесат и да ви бъдат полезни в намирането на пътя към един по-здравословен и балансиран начин на живот.